Pálení žáhy v těhotenství

Pálení žáhy (pyróza) je pro ženy v těhotenství velice běžnou záležitostí. Také je považován za jeho jeden z hlavních příznaků. Trápí mnoho nastávajících maminek a může se projevit již během prvního trimestru. Dochází k němu díky snížené funkci uzávěru mezi žaludkem a jícnem, pomalejšímu vyprazdňování žaludku a také kvůli tlaku zvětšující se dělohy na žaludek. Dále bývá způsobeno tím, že během těhotenství tělo produkuje hormony, které mohou zpomalovat trávení a uvolňovat svěrač mezi jícnem a žaludkem.

Anatomie/fyziologie

  • dutina ústní (cavum oris) – příjem potravy, mimika
  • hltan (pharynx) – společná část trávicí a dýchací soustavy, umožňuje polykání + nosohltan (nasopharynx) – což je dohromady společná část trávicí a dýchací soustavy
  • jícen (oesophagus) – posun sousta do žaludku
  • žaludek (gaster, ventriculus) – plnění žaludku, smíchání se žaludečními šťávami, trávení (žaludeční šťáva – silně kyselá (pH-2) – cca 2 litry/den – HCl, pepsin, chymosin, žaludeční lipáza, mucin, voda)

Příznaky pyrózy

  • obtížné polykání
  • kyselá nebo slaná tekutina v zadní části hrdla (pálivá)
  • pocit pálení v krku a v oblasti hrudi (zejména po jídle)
  • křeče v žaludku až pocit na zvracení
  • bolesti pod žebry
  • pocity plnosti
  • říhání

Jak si pomoci při pálení žáhy?

Nejhlavnějším opatřením je úprava stravování. Pokuste se vypozorovat, která jídla Vám nedělají dobře a vyřaďte je ze svého jídelníčku.

Další doporučená opatření:

  • jíst pomalu a v klidu
  • jídlo mít v menších porcích rozdělených rovnoměrně během dne
  • do jídel si můžete přidat např. kmín, fenykl, rozmarýn, majoránku a další bylinky podporující trávení
  • vyhýbat se smaženým, tučným a mastným pokrmům
  • nejíst pikantní jídla
  • nepít alkohol (ačkoli to by pro těhotné měla býti samozřejmost)
  • nevystavovat se stresovým situacím
  • nepřejídat se
  • nejíst na noc – poslední jídlo by mělo být 3-4 hodiny před spaním
  • spát a odpočívat na levém boku ve zvýšené poloze
  • po jídle mít chvíli klidu
  • nenosit upnuté oblečení

Pokud tato opatření nepomohou, můžete sáhnout po lécích určených proti pálení žáhy. Ovšem vše by mělo být schválené a doporučené Vaším ošetřujícím lékařem.

Léky proti pálení žáhy se nazývají antacida. Jsou bezpečná, rychle účinná a v těhotenství povolená. Neutralizují kyselý žaludeční obsah a tím přinášejí rychlou úlevu. Antacida jsou dostupná ve formě pastilek na cucání, či suspenzí a díky tomuto způsobu užívání i zklidní podrážděný jícen.

Něco málo o antacidech

“Antacida jsou léky neutralizující kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Kyselé pH žaludku je nutné k aktivaci pepsinogenu na pepsin. Neutralizace HCl a následné zvýšení pH tak sekundárně sníží aktivitu pepsinu. Některá antacida také vytvářejí na sliznici žaludku ochrannou vrstvu nebo stimulují sekreci endogenních prostaglandinů. Užívají se zejména při pyróze, dyspepsiích nebo vředové chorobě žaludku a duodena.” Antacida – WikiSkripta

Bohužel, i když se budete řídit všemi radami, jak se vyhnout pálení žáhy během těhotenství a budete brát i léky na pyrózu, nepříjemných pocitů se zřejmě úplně nezbavíte. U většiny žen by ale měly po porodu zcela vymizet. Takže nezbývá nic jiného, než vyčkat a pokusit se řídit všemi opatřeními.

Zdroje